De juiste richting voor mijn persoonlijke ontwikkeling in 2018 dankzij ACT®.

Inez Cremers (Gezinsbegeleidster en zelfstandig Coach www.myselfness.be) vertelt over myHBM en hoe de ACT®-meting haar de juiste richting voor haar persoonlijk ontwikkelingsplan 2018 heeft gegeven.

Nieuwsgierig naar mezelf

Toen ik de eerste maal over de ACT®-meting hoorde en dan meer bepaald dat deze meting je zicht geeft op je onbewuste drijfveren was mijn interesse en nieuwsgierigheid meteen gewekt. Aangezien ik al eerder acties ondernomen had om meer inzichten te verwerven rond mijn competenties, energie gevende competenties enerzijds en ‘energielekken’ anderzijds, was ik heel benieuwd naar wat deze meting me zou brengen. Ondertussen kan ik zeggen dat het me een heel nieuwe dimensie heeft laten zien!

 

 

Confrontatie met mezelf

Ik werk als Gezinsbegeleidster in een voorziening en als zelfstandig Coach in bijberoep. Ik ben een idealistisch iemand, die graag vernieuwend werkt steeds vanuit een diepgaande verbinding met mensen. Mijn vasthoudendheid (waarvan ik dankzij de meting ontdekte dat het een aangeleerde competentie is en geen natuurlijke competentie) heb ik jarenlang als een kwaliteit beschouwd (en nu nog) maar de ACT®-meting liet me ook zien, wat er met me gebeurt wanneer ik onder druk kom te staan, hoe deze vasthoudendheid dan vervormd geraakt, en welke dynamiek dat kan meebrengen. Mijn vasthoudendheid kan dan wel eens resulteren in starheid, in oogkleppen die me het zicht op het geheel ontnemen.

Uit de nabespreking met Yves kwam dit aan bod, werd het getoetst aan concrete voorbeelden. Niet altijd even aangenaam om te horen, best confronterend met momenten …maar wel herkenbaar.  ACT® laat het licht ook schijnen op de duistere ongeziene kanten van mezelf. Dit wetende kan je ook gerichter beginnen onderzoeken: Pas ik op de plek waar ik nu ben? Kies ik beter voor iets anders om mezelf meer tot mijn recht te laten komen? Wil ik er bewust voor kiezen om bepaalde domeinen verder te ontwikkelen?

 

Nieuwe kijk op mezelf

Yves toetst aan de hand van tal van vragen, de resultaten van de meting af… De vraag hoe sta je tegenover mensen die fanatiek zijn, was voor mij een eyeopener. Na wat reflectie zei ik: “ja, daar kan ik in zekere mate wel mee om”, om zo tot de ontdekking te komen dat ik zelf best wel fanatiek ben (vanuit mijn ideologie) maar dat ik mezelf tot dan toe nooit eerder als fanatiek beschouwd had.

 

Dit is écht van mij!

Het is enorm verhelderend om te zien welke vaardigheden van nature bij je passen (en ook om te zien welke je hiervan al inzet en welke niet!) welke competenties je aangeleerd hebt, en welke vervormingen dit met zich mee kan brengen wanneer je onder stress staat. Dit onderscheid maakt dat ik zelf dynamieken, houding en reactie van mezelf en anderen, op een andere manier kan bekijken en interpreteren. Dat het ‘vanzelf’ helder wordt, waarom bepaalde dynamieken ontstaan, blijven bestaan, en wat ik daar zelf mee kan. Het geeft enorm veel richting, rond wat passend is en wat niet. Tegelijk krijg je zicht op waar je groeikansen liggen, welke natuurlijke vaardigheden nog bijna of niet aan bod komen. Waar je (indien je wenst) gericht in kan verder groeien en evolueren. Het grote verschil met bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding waarbij ik ook zicht kreeg op de domeinen waarop mijn competenties zich vooral situeren, is het verschil tussen wat is ‘echt van mij’ vanuit mijn natuur (en waardoor er geen energieverlies op zit) en wat is aangeleerd. Maar vooral, in welke competenties schiet je door met welke gevolgen, is voor mij een dimensie die niet eerder aan bod kwam.

 

Mijn Groeikansen

Ook naar een mogelijke andere functie of werkdomein toe, geeft het handvaten. Je kan een nieuw functieprofiel naast je persoonlijke vaardigheden paspoort leggen en onderzoeken of dat waar je natuurlijke competenties liggen aan bod komen in die nieuwe aanbieding. ACT® biedt je een GPS-systeem aan in het kijken naar wie je bent, welke je energie-gevende competenties zijn, je blinde vlekken, je groeikansen, je te ontwikkelen vaardigheden enz. Je kiest zelf waaraan je werkt (welk adres je ingeeft in je GPS) maar brengt je wel naar gebieden die daarvoor onvoldoende gekend of onbekend waren. Het vergroot je gevoel van zelfbepaling, je bent zelf regisseur in je levensverhaal, je kiest en beslist zelf …om patronen te behouden of te wijzigen (stap voor stap).

Voor iedereen die een volledig beeld wil krijgen op zijn/haar competenties, valkuilen, blinde vlekken, natuurlijke en aangeleerde competenties om vandaaruit te kunnen kiezen, waaraan je gericht gaat werken, is de ACT®-meting echt een schot in de roos!

Geschreven door Inez Cremers, 31 december 2017

Meer weten?

De Analytical Competence Tool (ACT®) stelt je in staat meer over jezelf te weten te komen. Ook, en dat is uniek, over je onbewuste aansturing. En, zoals we steeds meer ontdekken, je onbewuste bepaalt hoe jij je in privé en werk gedraagt en hoe je overkomt bij anderen. Meer weten over deze unieke tool die daadwerkelijk inzicht geeft in je onbewuste drijfveren? Of ook zin om eens zo´n meting te doen? Neem dan gerust contact op met yves@route2act.be

Geschreven door Herman Vandenbrande


Een artikel schrijven kost tijd en moeite. Vond u het goed? Aarzel dan niet om het te delen.
[addtoany]